lördag 9 april 2011

Berätta om Gud

Varför kan ingen berätta om vem Gud är? Det var frågan som f justitiekanslern Göran Lambertz ställde till åhörarna som hade samlats hos  S:a Katharinastiftelsen med direktor Madeleine Åhlstedt som president och  en panel som åtagit sig att besvara frågan. 
Lambertz berättade, att han hade vänt sig  till Sveriges biskopar och ställt tre frågor till dem och den första frågan fick bara besvaras med ett ja eller ett nej. Var Gud personlig, kunde han tänka var han intelligent? Fem biskopar hade besvarat  frågan med ja. Men var någonstans finns berättelsen om vem Gud är, en berättelse som man skulle kunna  ha till hands även för att stilla nyfikenheten hos ett frågvist barn. Lambertz envisades med frågan och både panel och åhörare letade efter ett svar. Det handlade om kärleken och nåden men själva berättelsen kom man inte riktigt fram till.
Frågan är besläktad med uppfattningen om den eviga sanningen. Det finns ingen sanning, hävdade någon. Alla sanningar är subjektiva. Vad som är sanning för den ena personen är det inte för den andra. Den objektiva sanningen existerar inte. Om någon vet något om detta måste det vara dagens föredragshållare, menade vederbörande. Efter att ha lämnat posten som justitiekansler fungerar Lambertz nu som domare i Högsta Domstolen.
Är Gud utanför eller innanför var en annan frågeställning, d v s  bor Han inne i våra hjärtan eller befinner Han sig utanför? Jo Han bor inne i oss och får oss att göra vad gott är och det som är till gagn för andra, men han kan också finnas med oss, när vi vandrar i t ex  Sareks nationalpark. Så fungerar det för direktor Madeleine Åhlstedt – Han kan vara både utanför och innanför.
Berättelsen  är svår att komma fram till för ingen har  sett Gud. Honom känner vi genom  Hans son Jesus Kristus, hans liv på jorden, hans gärningar och liknelser. Han är den ende som har återuppstått men han har farit upp till GUd Fader i himmelen och stannat kvar där. Men är det inte hos honom vi ska ska börja leta efter den gudomliga berättelsen? Det återstå att se om någon vågar ta sig an en sådan utmaning.

Man kan ju fråga sig, varför Göran Lambertz vill ha en giltig berättelse om Gud? Har han blivit troende och är det något i det ämbete han förvaltat som har lett  honom in på den vägen. Men han hade en  enklare förklaring till hands. Redan som barn ställde han frågor om sådant som han inte kände till. Så har han fungerat livet igenom. Nu sökte han en berättelse om Gud som var allomfattande och kunde berättas både för frågvisa barn och vuxna med liknande funderingar. Snarare att  han betraktade sig själv som skeptiker.

Kanske återkommer han och vill ha förklaringar till andra frågor t ex Vilken  är berättelsen om kärleken? För många kristna är den lätt att finna. För andra är det kanske med den som med sanningen; det finns bara subjektiva svar. 

Återuppståndelsen, återgiven av konstnären Piero della Francesca. Den är för mig världens vackraste berättelse.
Den får bli påskhälsningen från
Birgitta












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar