lördag 1 september 2012

om CIVILKURAGE och BOKBORD


BOKBORDET 19:e augusti

I GOD TID hade jag jagat kulturförvaltningen för att få ett bokbord på Drottninggatan den 19:e aug. Det funkade. Jag och Wivianne Runske dukade upp försedda med paraplyer och plastskynken, som aldrig behövde användas. Vi hade fått en fin placering strax utanför Centralbadet, där PO Enquist med stora skaror åhörare utvecklade sin syn på Strindberg och sitt eget drama Tribadernas natt. Jag stod en stund i utkanten, där jag varken hörde eller såg …
   Skaror strömmade förbi vårt bord och i ett nafs försvann mina två exemplar av ”Jag, Helga Gregorius”. Två glada unga kvinnor föll för min nya roman ” Träfracken” och en av dem bläddrade runt och började med  högläsning.  Många stannade till och fastnade för rubriken på min bok och kommenterade den: ”Dit ska vi alla vandra … ”.
   Så kom där en man med exotiskt utseende och ett mycket svenskklingande efternamn och talade om att han älskade rosor. Han bredde ut sina armar för att demonstrera sin kärlek till detta blomster. Som yrkesman ägnade han sig åt healing, enligt vad  han själv berättade. En kvinna kom och assisterade honom och framför mig utförde de ett slags pantomim, Vad den gick ut på missade jag, det var för mycket surr runtom.
   Men åtskilliga i min bekantskapskrets kunde inte hitta mig bland alla borden. Kulturförvaltningen hade tappat bort mitt namn och jag fanns inte med på deltagarförteckningen. Ett minus i min marknadsföring – den måste jag som egen förläggare själv svara för. Men jag lyckades ändå sälja sex ” träfrackar ”. Med tanke på konkurrensen blev det ett gott betyg …
  
MAN PUCKLAR PÅ LAMBERTZ
DÄR SATT HAN mitt i debattforum på TV och vidhöll, att bevisningen i fallet Sture Bergvall f d  Thomas Quick hade brister, trots att denne friats av Högsta domstolen i tre av mordfallen. Vilket ben står Lambertz på? undrade experterna med Silbersky i täten: han har ingen talan i synnerhet som han är f d justitiekansler, och numera i sin egenskap av justitieråd i Högsta domstolen.
   Lambertz svävade emellertid inte på målet och menade att man kunde  stå på vilket ben som helst när det enda man vill komma åt  är  SANNINGEN.
   Civilkurage är ett ord som ligger nära till hands.  
   Alla experter och övriga var samstämmiga i omdömet; han var berömvärd som vågade ställa upp i sammanhanget, men omdömet?
   Själv håller jag tummarna för honom ...

20-ÅRSJUBILEUM
”SKRIVLUSTAN”, vår lilla skrivarcirkel, är inne på sitt 20:e år sen starten 1992. Minst tre av deltagarna har gett ut böcker med hjälp av förläggare. Vår förste ordförande var författaren Björn Juhlén, som emellertid avled under förra året. Han var chefredaktör för den litterära tidskriften Parnass, som i dag har Catharina Söderbergh på chefsposten. I senaste numret tecknas  porträtt av framstående kvinnliga nordiska författare.
   Parnass hade eget bokbord och hälsade på oss. De ville köpa min bok om Helga, Eftersom mina 2 exemplar redan hade gått åt har jag sänt tidskriften ett exemplar.
   Stark konkurrens hade Wivianne och jag av omgivande bokbord. Det ena ville sälja från egna bokhyllor, som till övervägande del bestod av konst. På andra sidan sålde man Swedenborg , och där var trängseln stor.

IDROTT, idrott, idrott
OCH GAYGALOR ,,,
   Man stänger av gator och drar in bussar. Två gånger har jag råkat illa ut. Nu var det simtävling på gång. Tvåan som går från Slussen och inåt stan stannade där den skulle men framtill stod det ”går ej i trafik”.
   Om detta hade jag inte läst i tidningen. Men efter att ha råkat illa ut vid Gay-festivalen började jag ta mig fram till fots längs hela stadsgårdskajen och bort till Karl X11:s torg, där kom en tvåa som tog mig till Norrmalmstorg, Till fots fick jag ta mig till Nybroplan, där jag skulle invänta 69:an för att ta mig till Berwaldhallen. Den syntes inte till så jag tog en sjua till Djurgårdsbron för att invänta 69:an. Parksoffan var fylld med pensionärer, mer eller mindre handikappade som liksom jag väntade på 69:an. Den kommer om en kvart stod det på informationen. Jag som ville delta i introduktionen tog mig till fots bort till konserthuset, där jag dock redan hade missat introduktionen.
   Eriksssons kammarkör var underbar och från min plats kunde jag se, hur kören, knäppte med fingrarna för att komplettera sången från struparna. Det var helt fantastiskt. Sen klagade jag på Tjajkovski – det blev bara panpang och bombom.
   Men det var ju krig mellan Frankrike och Ryssland som kompositören beskrivit med sin musik. Den introduktionen hade jag missat. Den fick jag beskriven av mina medpassagerare, tacksamma för att jag uppenbarat mig. Det var jag som hade biljetterna.
   Ve alla idrottsengagemang och gaygalor som stänger av kommunikationen för oss vanliga fotgängare. Vi räknas inte.

HÄR SÄTTER JAG PUNKT
En bild från Drottninggatan 29:e aug.
Sensommarhälsning
BIRGITTA




  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar